Dieta ajustată ciclului menstrual, care te ajută să slăbești fără prea mult efort

dieta

Dieta personalizată trebuie să fie realizată ținând cont inclusiv de fazele ciclului menstrual.

Fie că suntem bărbați sau femei, ne aflăm la post menopauză sau folosim pastile anticoncepționale, hormonii ne controlează energia și apetitul culinar. Iar orice lucru mărunt poate cauza o dereglare a lor, de la o noapte nedormită la o zi stresantă la birou. De aceea, niște cercetători au format o dietă ajustată ciclului menstrual, care te ajută să slăbești, conform prevention.com.

Ideea că schimbările hormonale au legătură cu ciclul menstrual și că acestea pot juca un rol în pierderea greutății nu este deloc departe de adevăr. De fapt, unii cercetători au studiat acest lucru:

”În timp ce nivelul hormonilor se schimbă natural, femeile trec prin diferite faze: unele în care organismul le îndeamnă să mănânce cât mai mult și altele, în care nu au mai deloc poftă de mâncare”, spune Pamela Keel, psiholog la Universitatea din Florida.

De exemplu, în „faza luteală” (zilele 16-28) a ciclului, „femeile au mai multă energie”, este de părere Nina Geiker, nutriționist la Universitatea Herlev din Copenhaga.

Keel, Geiker și ceilalți colegi ai lor au făcut un studiu în care au împărțit 60 de femei supraponderale în două grupe. Timp de 6 luni, ambele grupe au urmat un regim alimentar constând în aproximativ 1600 de calorii pe zi. Însă, pentru una dintre grupe, deși consumau același număr de calorii, alimentele erau alese în funcție de stadiile ciclului lor menstrual.

„Am crescut cantitatea de proteine în faza în care senzația de foame este mai mare” spune Geiker. „În perioada în care femeile aveau pofte alimentare constând în mâncare care conține carbohidrați, am permis consumarea ciocolatei amăruie”.

Potrivit studiului, femeile care au ținut dieta legată de menstruație au pierdut, în medie, 4 kilograme în plus față de celelalte (care oricum au slăbit, dar nu la fel de mult).

Mai jos găsiți fazele în care au împărțit cercetătorii ciclul menstrual:

Faza foliculară timpurie (zilele 1-4): nivelul energiei este cel mai scăzut, așa că este bine să nu vă aventurați la exerciții fizice grele. Este indicat să mergeți pe jos, să faceți stretching sau yoga, iar apetitul nu ar trebui să fie foarte ridicat așa că puteți să aveți mese mai mici.

Faza foliculară târzie (zilele 5-15): energia ar trebui să crească, așa că încearcă să faci exerciții fizice mai dese și cu o dificultate mai mare. Proteinele sunt cel mai bun răspuns al poftei mare de mâncare.

Faza luteală (zilele 16-28): conține multă energie, dar și multe pofte pentru mâncăruri dense. Acum este vital să crești ritmul sportului practicat și ți se va părea mult mai ușor să faci asta față de acum 2 săptămâni. Vei mânca mai mult, dar acele calorii în plus se vor dispersa datorită efortului. Însă ai grijă ca aceste calorii să fie sănătoase și să provină de la avocado, ulei de măsline, nuci, etc și proteine, nu carbohidrați. Pentru a-ți satisface poftele, mănâncă puțină ciocolată amăruie.

Metoda lui Keel și Geiker îndeamnă să fim atenți la nevoile organismului nostru și să profităm de momentele în care acesta ne ajută să ne îndeplinim scopul.

Pentru un stil de viață sănătos și o metodă eficientă de a pierde din kilograme vă recomandăm cartea Mindfulness la masă- Ghidul Headspace pentru mâncatul conștient.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()