Complicații după nașterea prin cezariană. Care sunt cele mai riscante

complicatii-dupa-nasterea-totul-despre-mame

Complicații după nașterea prin cezariană. Alegerea cezarienei implică complicații după naşterea bebeluşului. 

Nașterea prin cezariană trebuie să fie doar o soluție extremă, atunci când nașterea naturală nu este posibilă sau când poate pune în pericol mama sau fătul. Practic, complicațiile după nașterea prin cezariană sunt mult mai serioase decât așa zisele avantaje pe care le are aceasta, atunci când cezariana nu are indicații medicale exprese. Trupul femeii, structura sa și tabloul hormonilor feminini sunt perfect adaptați pentru nașterea vaginală, așa că, fără indicații medicale clare și certe, cezariana nu ar trebui să fie prima opţiune.

Îți recomandăm și ”La început de drum”, pachetul care conține cele mai importante cărți pe care trebuie să le citească o mămică. Pachetul oferit la un preț special poate fi cumpărat de AICI.

Din păcate, numărul femeilor care renunță la posibilitatea nașterii naturale și aleg voluntar operația de cezariană este în continuă creștere. În principiu operația cezariană este considerată o intervenție relativ sigură, deși riscurile pe care le implică pentru mamă și făt sunt mult mai numeroase decât riscul apariției complicațiilor prin naștere naturală, atât pentru mamă, cât și pentru copil.

În plus, copilul născut prin cezariană nu va deţine toate avantajele imunologice și fizice față de bebelușii care vin pe lume natural. Ca să fie mai convingătoare pledoaria mea împotriva nașterii prin cezariană, iată care sunt principalele complicații după nașterea prin cezariană!

Timp mai mare de recuperare

Operația de cezariană necesită un timp mai mare de recuperare față recuperarea după o naștere naturală. Dacă în cazul nașterii naturale, recuperarea femeii se face complet în câteva ore și în cel mult în 48 de ore, în timp ce în cazul operației de cezariană doar prima fază a recuperării durează circa 48 de ore, la care se adaugă alte 2-4 săptămâni de recuperare parțială, iar recuperarea completă poate dura în medie două luni.

Risc de complicaţii

Din punct de vedere al procedurilor medicale operația de cezariană, fie că este de urgență, fie că este planificată, este considerată o intervenție chirurgicală majoră cu riscurile aferente unei intervenții foarte agresive (care poate duce la lezarea intestinelor, a vezicii urinare sau la hemoragii uterine masive). La aceasta se adaugă riscul complicațiilor care pot să apară în primele 60 de zile după operația de cezariană.

Principalele complicații care pot să apăra după operația de cezariană sunt: infecții uterine, leziuni chirurgicale, pierderi masive de sânge, afectarea vezicii biliare, complicații genitale sau urinare, complicații pulmonare (prin embolie pulmonară – formarea de cheaguri care sunt transportate de vasele de sânge până în plămâni cu blocarea funcției pulmonare) și/sau cardiace, tromboembolism cerebral.

În majoritatea cazurilor, după operația de cezariană apare senzația de greață și vărsături, dureri severe de cap că efect al anesteziei. A doua mare problemă după cezariană o reprezintă complicațiile intestinale foarte dureroase – constipație, balonare și dureri abdominale severe.

Probleme pentru viitoarea sarcină

Ceea ce crește foarte mult riscul operației de cezariană sunt complicațiile pe termen lung și foarte lung. Probabilitatea apariției acestora crește cu fiecare nouă operație de cezariană.

La o nouă sarcină, după o operație de cezariană există riscul ruperi cicatricii uterine sau în timpul travaliului (dacă la următoarea sarcină femeia naște natural), crește riscul de placentă praevia, adică implantarea placentei în partea inferioară a uterului, ceea ce implică blocarea cervixul.

Un risc suplimentar implică dezvoltarea anormală a placentei la sarcina următoare după cezariană, tocmai din cauza cicatricii, fapt care poate duce la hemoragie severă după naștere, uneori necesitând histerectomie (îndepărtarea pe cale chirurgicală a uterului).

E bine de știut că durerile abdominale acute, după 4-5 zile de la operație, febra, sângerările vaginale abundente cu sânge de culoare foarte deschisă (oxigenat), amețelile, absența unui tranzit intestinal revenit normal (la cel mult două zile după operație), dureri în timpul micțiunii, sânge în urină sunt doar câteva din semnele care trebuie să te trimită de urgență la medic, pentru că toate acestea pot să fie simptome ale unor complicații după cezariană.

Îți recomandăm și ”La început de drum”, pachetul care conține cele mai importante cărți pe care trebuie să le citească o mămică. Pachetul oferit la un preț special poate fi cumpărat de AICI.

 

 

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()