7 tipuri de tuse frecvente la copii și remediile pentru a le îmblânzi

Tusea aceea îngrozitoare, care se lipea de băiețelul meu și nu-l slăbea nici o clipă. Tusea aceea ce-l chinuia până se înroșea, de parcă mai avea un pic și rămânea fără aer. Tusea afurisită ce-l făcea să stea treaz ore bune din noapte. Ori cea care părea mai degrabă un tic decât una adevărată. Pe toate le-am experimentat. Ani la rândul am căutat cele mai bune remedii, de la ceapă tăiată în 4 și pusă noaptea la căpătâiul său, la ceaiuri de toate soiurile cu miere, până la tratamente prescrise de medic, unele dintre cele mai puternice.

Acest articol oferă recomandare de produs.

Am aflat târziu, după reprize de cumplită îngrijorare, după vizite obsesive la medic, că tusea acesta de care m-am ferit era bună.

Ea reprezintă, de fapt, un mecanism extrem de bine pus la punct de către organism pentru a proteja căile respiratorii și pentru a combate infecțiile.

Și totuși, există momente când ar trebui să ne întrebăm: „Dacă este ceva în neregulă cu copilul meu? Dacă tusea aceasta ascunde o boală gravă?”

Dragi părinți, nu presupuneți că tusea copilului nu este altceva decât o simplă răceală. Luați aminte la tipurile de tuse, la remedii și mai ales aflați care sunt momentele în care îngrijorarea poate fi justificată.

Când apare tusea și de ce?

Copiii tușesc când mucoasa traheei devine iritată. Acest lucru se întâmplă adesea când cel mic este bolnav sau luptă împotriva unei boli care produce multă flegmă. Tusea are meritul de a îndepărta mucusul suplimentar, permițând aerului să circule mai ușor prin trahee în plămâni.

Stimulii care ajung să influențeze atât de puternic starea copilului sunt pe cât de numeroși, pe atât de diferiți ca proveniență: inflamatori (otite, pneumonii, pleurezii, etc), mecanici (praf, pulberi, fum), chimici (fum de țigară, vapori de acid sulfuric, de acid nitric), termici (variații ale temperaturii aerului), psihogeni.

Care sunt cele mai întâlnite tipuri de tuse?

Tuse productivă

Cunoscută sub numele și de tuse flegmatică, aceasta îngreunează respirația, tocmai din pricina mucusului abundent. Copilului îi curge nasul, are gâtul inflamat, ochii apoși și îi lipsește pofta de mâncare. Cei mici o resimt mai puternic dimineața, din pricina mucusului adunat în timpul nopții. Alte cauze mai grave ale tusei toracice includ astmul, insuficiența cardiacă sau bronșita cronică. Nu vă speriați însă, copiii răcesc în medie de 6-10 ori pe an, așa că trebuie să vă pregătiți pentru astfel de episoade, să rămâneți calmi și să țineți copiii în observație permanentă.

Tuse seacă

Tusea seacă, neproductivă, apare, de cele mai multe ori, ca urmare a unei infecții cu un virus. Aceasta poate însă, să fie declanșată și de substanțe poluante care irită gâtul. Alte cauză poate fi astmul. Întrucât tusea seacă tulbură somnul în mod repetat, organismul se obosește și se recuperează mai greu atunci când e bolnav, ceea ce face ca tusea să fie persistentă. Un alt semnal de alarmă pentru părinți: tusea apare după exercițiile fizice, alergii, răceli sau când copiii ies la aer rece. Atenție! Încăperile neaerisite, calde pot agrava simptomele copilului.

Tuse de tip emoțional

Un alt tip de tuse neproductivă, care însă nu este cauzată de iritanții fizici sau de nevoia de a expulza ceva. O tuse nervoasă este agravată de senzația de anxietate sau stres și tinde să dispară atunci când persoana doarme. Alte cauze ale tusei trebuie excluse înainte ca un medic să diagnosticheze o tuse nervoasă. Pentru a gestiona acest tip de tuse, trebuie abordată cauza principală a anxietății sau a stresului.

Din păcate, este întâlnită din ce în ce mai des la copii cu vârste fragede, nu întâmplător, avem datoria de a-i proteja și de a-i feri de stimuli emoționali puternici, care îi pot influența negativ și îi pot pune pe o traiectorie dureroasă.

Tuse nocturnă

Ați observat că tusea copiilor se înrăutățește în timpul nopții? Deși ar putea fi una dintre cele mai frecvente cauze ale răcelii sau gripei, mucusul acumulându-se în timpul nopții, ea poate însă să ascundă și o cauză ce trebuie neapărat să fie în vizorul medicului: refluxul esofagian. Când stai întins noaptea, conținutul acid al stomacului poate călători înapoi în esofag, declanșând o astfel de tuse.

Tuse persistentă

Dacă tusea durează mai mult de 8 săptămâni, nu e nici un dubiu. O putem numi tuse cronică, iar cele mai frecvente cauze sunt: rinita alergică, infecțiile sinusurilor, astmul, refluxul gastro-esofagian, bronșita, infecția și efectele secundare ale medicamentelor.

Cauzele însă, pot fi multe, iar unele dintre ele extrem de grave. Musai trebuie consultat medicul, mai ales dacă copiii acuză dificultăți de respirație..

Tuse ”ascuțită”

Tusea aceasta apare în mod specific la copiii sub 5 ani. Primele semne: nas înfundat și febră. Copilul merge la culcare cu nasul înfundat, doarme liniștit câteva ore, după care începe să se sufoce și se zbate să respire. Pe măsură ce laringele și traheea se umflă și se irită, există mai puțin spațiu pentru ca aerul să se deplaseze în plămâni, iar copilul începe să producă acea tuse răgușită. Simptomele se agravează noaptea și când copilul este supărat.

Majoritatea cazurilor pot fi tratate acasă, iar semnele bune se văd într-o săptămână. Acest fenomen este des întâlnit în perioada octombrie-martie și afectează de obicei copiii între 6 luni și 3 ani.

Tuse convulsivă

Poate părea o simplă răceală, dar apariția acceselor severe de tuse profundă și rapidă sunt semnul clar că este de fapt o tuse convulsivă. Provocată de o baterie numită pertusis, determină inflamarea și chiar blocarea căilor respiratorii, afectând în general, bebelușii mai mici de 6 luni, dar și copiii cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani. Apare în special, în timpul nopții. Crizele frecvente de tuse sunt în general o serie de 5 până la 15 episoase de tuse în succesiune rapidă. După tuse, copilul va respira adânc, scoțând uneori un sunet ascuțit, șuierător.

Vaccinarea făcută conform schemei de imunizare protejează copiii de acest tip de tuse.

Complicațiile acute ale tusei:

-leșin după crize de tuse (sincopă de tuse)
-insomnie
-vărsături
-ochi roșii cauzate de hemoragii subconjunctivale, care la rândul lor sunt cauzate de tuse forțată
-urinare involuntară

Complicațiile cronice ale tusei:

-hernie abdominală și pelviană
-oboseală
-fracturi ale coastelor inferioare
-inflamație a peretelui toracic

Când este cazul să consultăm medicul

-dacă cel mic are o tuse persistentă care durează între 3-8 săptămâni
-mucus gros galben-verzuie
-tuse șuierătoare
-febră mare
-respirație scurtă
-dureri în piept
-copilul este letargic
-vomită
-nu are poftă de mâncare

Remedii pentru tuse

Nu vă grăbiți să administrați copiilor antibiotice. De cele mai multe ori, cauzele tusei sunt virale, iar antibioticele nu ar face decât să înrăutățească situația. Nu vă îngrijorați.

Remedii există , important este să le aplicăm adecvat și la momentul potrivit:

  • dacă copilul este mic, curățați nasul copiilor cât mai des cu o soluție nazală salină, apoi utilizați pompița nazală sau batista bebelușului
  • mențineți o hidratare bună
  • calmați gâtul cu lichide calde și miere (numai peste vârsta de 1 an mierea)
  • administrați copilului siropuri special create pentru a calma tusea. Iedera este o plantă extraordinară pentru proprietățile ce s-au dovedit atât de benefice în lupta cu tusea. Alinan® Imunotus® sirop și Alinan® Imunotus® Iederă sunt două astfel de siropuri care conțin ingrediente active naturale, ce ameliorează episoadele de tuse și susțin imunitatea. Sunt ușor acceptat de către cei mici, au gust bun. Ambele pot fi administrata la copii începând cu vârsta de peste 2 ani. Alinan® Imunotus® Iederă este indicat pentru fluidizarea secrețiilor mucoase și favorizează expectorația.

Lăsați copilul să inspire aer umidificat. Vaporii de apă pot ușura și reduce tusea copilului. Acest lucru se poate face în mai multe moduri:

1. Utilizați un umidificator în dormitorul copilului
2. Faceți un duș cald copilului, așteptând ca încăperea să se umple de abur cald, descongestionant
3. Agățați un prosop umed în dormitorul copilului
4. Lăsați să intre aer rece. Să găsești resurse pentru a veni de hac nenumăratelor tipuri de tuse, mai ales atunci când ne confruntăm frecvent cu ele, poate fi extrem de obositor. Nu disperați! Soluții există, iar grija și atenția voastră pot face minuni!

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()