INTERVIU: „E foarte importantă pregătirea copilului de acasă pentru a-l convinge să coopereze la stomatolog”

inhalosedare la copii
Efectuată corect și cu respectarea recomandărilor privind alimentația înainte și după procedură, inhalosedarea la copii nu are efecte adverse.

Atitudinea copilului față de mersul la dentist și față de inhalosedare, când se impune, depind în cea mai mare măsură de abordarea părinților. Am stat de vorbă cu medicul stomatolog Ramona Hlandan, de la Clinica Trident, pentru a vedea ce și cum să le spunem copiilor pentru a-i face să coopereze la stomatolog. De asemenea, am aflat cum pot evolua cariile netratate la timp, ce presupune procedura de inhalosedare la copii și în ce condiții de recomandă sigilarea dinților.

Totul Despre Mame: Cum îi determinați pe copiii reticenți să coopereze atunci când vin la cabinet?

Dr. Ramona Hlandan: Într-adevăr, există situaţii în care nu reuşim din prima şedintă să îndeplinim obiectivele pentru care părinţii şi-au adus copilul la stomatolog. Nu există o metodă unică şi care dă rezultate la toţi pacienţii necooperanţi, tratamentul comportamental trebuind astfel să fie personalizat pentru fiecare pacient în parte.

De aceea, este bine ca părinţii să fie conştienţi că e posibil să fie nevoie de mai multe vizite de acomodare, în care să ne împrietenim pentru ca mai apoi să putem, încet, încet, să realizăm chiar şi tratamente stomatologice mai complexe. Este foarte important în aceste situaţii, în care avem de-a face cu un copil mai reticent, să ne putem baza pe o bună colaborare cu părintele.

E foarte importantă pregătirea copilului de acasă şi de asemenea este important ca părinţii să asculte întocmai sfaturile specialistului, iar împreună, printr-o colaborare eficientă medic-părinte-asistentă să reuşim realizarea tratamentelor chiar şi în cazul pacienţilor care iniţial sunt necooperanţi. De asemenea este important să nu renunţăm după prima vizită, după prima tentativă eşuată de tratament, ci să fim consecvenţi atât noi, ca echipă mediclă, cât şi pacientul.

Totul despre mame: Cum acționează și care sunt efectele adverse pe care le poate avea procedura de inhalosedare la copii?

Dr. Ramona Hlandan: Procedura de inhalosedare la copii este o metodă prin care reuşim efectuarea tratamentelor stomatologice la pacienţi cooperanţi, dar cu un anumit grad de anxietate. Aceasta nu ţine locul anesteziei, în cazul în care se impune, realizând doar o reducere moderată a percepției durerii, pacienţii rămânând conştienţi, având capacitatea de a vorbi şi de a răspunde la comenzile medicului. Fiind un amestec de gaze (oxigen si protoxid de azot), este nevoie ca pacientul să aibă căile respiratorii libere, deci, în cazul în care acesta este răcit sau a plâns, procedura de inhalosedare la copii nu va funcţiona.

Dacă metoda este aplicată corect, iar pacienţii îndeplinesc toate condiţiile pentru a beneficia de inhalosedare, aceasta nu prezintă efecte adverse. Totuşi, există cazuri rare, în care unii pacienţi pot prezenta greaţă şi vărsături, în cazul în care nu se respectă orarul meselor recomandat înainte şi după inhalosedare.

Totul despre mame: Ce înseamnă un control de rutină în cazul copiilor și cât de des trebuie făcut?

Dr. Ramona Hlandan: Controlul de rutină reprezintă o vizită periodică la stomatolog, în care medicul va analiza fiecare suprafaţă dentară în parte, muşcătura pacientului, va observa modificările de poziţie ale dinţilor, tiparul de erupţie a dinţilor permanenți, precum şi igiena orală a pacientului. Dacă este cazul, se va indica efectuarea unor radiografii care vor ajuta la punerea unui diagnostic de certitudine sau la efectuarea tratamentelor viitoare necesare.

În urma controlului periodic, părinţii şi copiii vor putea primi sfaturi legate de îmbunătăţirea igienei dentare sau chiar se va realiza un periaj profesional în cabinet, li se va spune dacă e nevoie să fie consultaţi şi de un medic ortodont, se vor face programări pentru tratamentul eventualelor carii depistate şi, astfel, sănătatea orală a copiilor va fi menţinută la un nivel optim, cu un disconfort minim, atât pentru copii, cât şi pentru părinţi.

Aceste controale ar trebui făcute la un interval de 6 luni, cu anumite modificări personalizate pentru fiecare pacient în parte.

Totul despre mame: În ce situații se impune sigilarea dinților copilului?

Sigilarea dinţilor este o metodă de prevenire a apariţiei cariei. Ea poate fi aplicată doar în situația în care, în momentul prezentării la stomatolog, dintele nu prezintă deja o carie pe suprafaţa lui. De asemenea, această metodă se aplică în special pentru dinţii permanenţi, în situaţia în care, la nivelul dinţilor de lapte există un număr mare de carii sau obturații (plombe care arată prezența cariilor în antecedente), iar igiena orală a copilului nu este una satisfăcătoare. Aceasta este o manoperă nedureroasă si rapidă, care este foarte uşor acceptată de copii.

Totul despre mame: Care sunt ritualurile de îngrijire a danturii pe care trebuie să le cunoască preșcolarii?

Dr. Ramona Hlandan: După cum bine ştim, spălatul pe dinţi de cel puţin 2 ori pe zi este esenţial pentru a avea o dantură frumoasă şi sănătoasă. Pe lângă asta, în cazul preşcolarilor pot fi folosite şi metodele auxiliare de igienă, cum ar fi aţa dentară si apa de gură, fiind supravegheați de către părinţi sau chiar ajutaţi până când aceştia vor putea realiza corect toate aceste proceduri.

Trebuie să nu uităm însă că şi dieta joacă un rol important în păstrarea sănătăţii orale şi, de aceea, trebuie limitat pe cât posibil consumul de dulciuri si de gustări frecvente alcătuite din chipsuri, pufuleţi, caramele şi alte alimente cariogene. Acestea pot fi înlocuite cu fructe şi legume proaspete, care au rolul de a contribui la menţinerea unei sănătăţi orale optime.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()