Totul despre infecțiile tractului urinar la copii. Simptome, cauze, remedii (P)

Chiar dacă sunt mai des întâlnite, infecțiile tractului urinar nu apar doar la femei. Pot apărea adesea și la copii, de aceea, sănătatea tractului urinar la copii este o preocupare permanentă atât pentru medici, cât și pentru părinți. Este important să cunoaștem cauzele, simptomele dar și gestionarea corectă din punct de vedere medical pentru infecțiile tractului urinar la copii. 

Aproximativ 3 la sută din fete și 1 la sută din băieți vor dezvolta infecții ale tractului urinar până la vârsta de 11 ani, conform Academiei Americane de Pediatrie.

De ce apar infecțiile tractului urinar la copii?

“Întârzierea eliminării urinei, igiena necorespunzătoare sau constipația sunt cauze comune ale infecțiilor tractului urinar la copii”, spune urologul pediatru Jeffrey Donohoe, pentru uichildrens.org.

Urina este sterilă și nu conține bacterii. Însă pe corp, piele sau în zona rectală și în scaun există o multitudine de bacterii. Când acestea intră în uretră sau în vezică, ele se înmulțesc și, dacă organismul nu le elimină, pot provoca infecții.

Există două tipuri de infecții ale tractului urinar: infecția vezicii urinare și infecție renală. Când infecția se află în vezică, aceasta poate provoca umflături și dureri ale vezicii urinare. Aceasta se numește cistită. Dacă bacteriile se deplasează din vezică prin uretere și ajung la infectarea rinichilor, infecția renală se numește pielonefrită. Infecțiile rinichiului sunt mai grave decât infecțiile vezicii urinare și pot dăuna rinichiului, în special la copiii mici.

Care sunt simptomele infecțiilor urinare?

Chiar dacă se pot confunda cu alte afecțiuni, infecțiile tractului urinar la copii au câteva simptome specifice. Conform www.urologyhealth.org, cel mai adesea, copiii care suferă de infecții urinare se plâng de durere de burtă și vor la toaletă frecvent. De asemenea, copilul poate plânge când urinează sau are probleme în a controla urina.

Dacă copilul este prea mic și nu poate exprima simptomele, atunci există și alte semne care ne alarmează. Iată cele mai frecvente simptome pentru infecțiile tractului urinar la copii:

  • Febră
  • Stare de somnolență
  • Refuzul mâncării
  • Durere, arsură sau senzație de durere la urinare
  • Urinarea frecventă sau senzația urgentă de urinare, chiar și fără urină
  • Urină mirositoare care poate părea tulbure sau poate avea sânge
  • Durerea din spate sau în jurul vezicii urinare

Dacă copilul are febră mare și niciun alt diagnostic stabilit de medic, ar trebui eliminate infecțiile tractului urinar. Când cauza febrei este o infecție a rinichiului și aceasta nu este tratată imediat, bacteriile se pot răspândi în sânge și pot provoca o infecție mai mare sau o afecțiune renală de durată.

Cum se tratează infecțiile tractului urinar la copii?

Fiind infecții bacteriene, tratamentul în cazul acestor afecțiuni va conține antibiotice.

Întotdeauna urmați tratamentul recomandat de medic și nu îl întrerupeți, chiar dacă simptomele încep să dispară. Tratamentul este personalizat în funcție de tipul de afecțiune, vârsta copilului, kilograme.

Hidratarea este foarte importantă.

Ca să elimine germenii, organismul ar nevoie de lichide suplimentare. Amintiți-i celui mic să bea multă apă și să meargă la baie des pentru a goli vezica urinară.

Obișnuiți-l să mearg la baie o dată la două ore

După ce infecția a trecut, obișnuiți-l pe cel mic să meargă la baie la fiecare două ore pentru a preveni infecțiile viitoare.

Igiena este foarte importantă

Dușurile zilnice, igiena corespunzătoare după folosirea toaletei, mai ales la fetițe, sunt reguli importante de prevenție a infecțiilor urinare la copii.

Siropul natural cu efecte benefice în tratarea și prevenția infecțiilor tractului urinar la copii

Pentru a proteja rinichii și vezica urinară la copii foarte bun este și siropul Alinan® Uractiv®+. Este conceput special pentru copiii cu vârstă peste 1 an, preparat din ingrediente naturale atent alese, cu doze riguros stabilite, bine tolerat și ușor de administrat. Conține extract de merișor și măceș, plante care feresc tractul urinar de posibile infecții.

 Administrare recomandata

Copii 1-5 ani:
– pentru mentinerea sanatatii tractului urinar se recomanda cate 5 ml (1 lingurita) de 2 ori pe zi, in cure de 1-2 luni, alternate cu perioade egale de pauza;
– ca adjuvant la terapia cu antibiotice: cate 5 ml (1 lingurita) de 3 ori pe zi.

Atentie! Datorita continutului in extracte vegetale pot exista depuneri pe peretele flaconului. Se recomanda agitarea flaconului inainte de utilizare.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()