7 sfaturi pentru a-ți ajuta copilul să scape de stres și anxietate

copil stresat

Până nu demult, stresul și stările anxioase erau simptome caracteristice adulților obosiți și plini de griji. În ultima perioadă, psihologii atrag atenția asupra faptului că din ce în ce mai mulți copii suferă de stres. Pe termen scurt, simptomele pot fi superficiale, însă pe termen lung, anxietatea copiilor îi poate face să devină depresivi sau dependenți de medicamente sau substanțe periculoase.  

Prea multe așteptări de la părinți, conflictele în familie și problemele cu colegii sunt factori de stres care copleșesc copiii. Desigur, “o anumită cantitate de stres este normală”, spune Lynn Lyons, un psihoterapeut specializat în tratarea anxietății, coautor al cărții ”Anxious Kids, Anxious Parents – 7 moduri de a opri stările de îngrijorare și de a crește copii curajoși și independenți”.

”Este normal pentru oricine să simtă îngrijorarea înainte de începerea școlii sau în timpului unui examen important. Dar secretul gestionării corecte a acestor stări stă în atitudinea părinților. Ei trebuie să-i învețe pe copii să rezolve situațiile conflictuale, să planifice activitățile zilnice, să știe să spună da, dar și nu atunci când simt asta. Altfel, copiii pot ajunge despresivi sau își vor alina stările anxioase cu un stimul exterior care are efecte imediate – total nesănătos și periculos”. Lyons oferă câteva sfaturi pentru a-ți ajuta copilul să scape de stres.

Iată cum vă puteți ajuta copiii să gestioneze stresul cu succes. 7 sfaturi de la specialiști

1. Echilibrați programul zilnic

Unul dintre cei mai mari factori de stres pentru copii este programul încărcat. Copiii stau la școală aproximativ 7 ore, merg la ateliere și cursuri extrașcolare, fac teme, merg la sport. În tot acest timp, ei nu mai reușesc să se odihnească, să aibă un timp fără a face nimic din ce implică învățare.

”Copiii au nevoie de perioade de repaus. Creierele și corpurile lor trebuie să se odihnească între activitățile solicitante de la școală. Și s-ar putea ca ei singuri să nu-și dea seama de asta. De aceea este important ca noi, adulții, să le echilibrăm programul astfel încât în fiecare zi ei să aibă parte și de pauze pentru a-și odihni creierul”, spune Lyons.

Specialiștii sugerează să vă uitați la programele copiilor pe parcursul unei săptămâni și să vă asigurați că există destul de mult timp liber.

2. Jucați-vă împreună cu cei mici

Lyons a subliniat importanța jocului în eliminarea stărilor anxioase, mai ales a jocurilor în care nu există nici o lecție, nici o competiție sau un scop final. ”Copiii mai mici vor face acest lucru în mod natural. Dar copiii mai mari pot uita cum e să te joci pur și simplu. Încercați să aveți zilnic momentul vostru de joacă liberă împreună cu copiii”. Combinați jocul cu activitatea fizică, importantă pentru sănătatea corpului, dar și a minții.

3. Somnul trebuie să fie o prioritate

Somnul este cel mai important factor în minimizarea stresului. Dar efectele benefice au ecou și în performanța școlară, în sănătatea fizică sau în atitudinea lui față de programul zilnic. Atunci când copilul nu este odihnit suficient, este un semnal de alarmă că activitățile zilnice sunt multe și obositoare.

4. Învățați-i pe copii să-și asculte corpul

”Copiii trebuie să-și asculte corpul și să cunoască fiziologia stresului”, spune Lyons. Astfel, pot verbaliza simptomele și pot spune atunci când simt că ceva nu este în regulă. În timp ce emoțiile primei zile de școală se simt ca fluturii în stomac, stresul sau stările anxioase provoacă dureri. Copiii trebuie să știe să diferențieze aceste semne.

5. Gestionați-vă propriul stres

“Stresul este foarte contagios,” spune Lyons. “Când părinții sunt stresați, copiii sunt stresați. Dacă ritmul vostru zilnic este unul alert și haotic, copilul va prelua anxietatățile și nu va ști să le gestioneze decât dacă îi arătați că și voi vă relaxați. Încercați împreună tehnici de relaxare care au rol de a alunga stresul”.

6. Dezordinea din casă poate fi un factor de stres

O locuință dezorganizată este un alt tip de declanșator al stresului pentru copii, și acest lucru este evident mai ales dimineața. Lyons a sugerat ca diminețile să fie calde, organizate și cu un mic dejun cu întreaga familie. Dimineața dă tonul întregii zile.

7. Pregătiți-vă copiii să-și asume greșelile

La copii, stresul apare des din teama de a greși. ”Amintiți-le zilnic că nu ar trebui să știe cum să facă totul sau să facă totul bine” – este unul din cele mai bune sfaturi pentru a-ți ajuta copilul să scape de stres.

De asemenea, ”luarea deciziilor bune este o abilitate importantă însă mai important de atât este să știi cum să repari o decizie greșită”, spune psihoterapeutul. Copiii trebuie învățați să-și asume greșelile și asigurați că orice lucru poate fi reparat sau îndreptat.

Citește și ”Copilul Conștient”, cartea din care vei învăța care sunt tehnicile care să-i permită copilului să acorde o atenție mai mare gândurilor, sentimentelor și emoțiilor sale. El se va putea concentra mai bine la școală, va fi mai empatic și mai atent la tot ceea ce i se întâmplă. Va trăi conștient! Detalii AICI.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()