Jocuri amuzante care ajută la dezvoltarea bebelușului: 0-3, 4-6, 7-9, 10-12 luni

Notă pentru cei care vor să distreze bebelușii: repetiția e importantă! E posibil ca multe dintre jocuri să nu atragă copilul încă de la început, pentru că atenția bebelușului depinde de vârstă, de temperament și de dispoziție. Iată câteva jocuri amuzante, sugerate de babycenter.com, care ajută la dezvoltarea bebelușului.

Uneori îi poate plăcea un joc timp de 20 de minute, dar de cele mai multe ori vei fi nevoită să schimb jocul la fiecare cinci minute. Îți vei da singură seama cum stau lucrurile dacă e atent la tine, zâmbește sau chiar râde. Dacă însă începe să se foiască, își ferește privirea sau scâncește, atunci e momentul să găsești altceva.

Nu toți bebelușii reacționează la fel la același joc. Nu trebuie să-ți faci probleme, dar dacă te temi că are probleme de dezvoltare, mergi cu el la pediatru.

ÎnapoiPagina 1 din 4

1. Jocuri amuzante pentru copii cu vârste de la 0 la 3 luni

Pentru un observator neimplicat, un nou-născut nu face altceva decât să mănânce, să umple scutecul și să doarmă. E normal ca la această vârstă să stea întins și eventual să plângă, așadar cum interacționezi cu el ca să-l distrezi? Cea mai bună soluție e să te folosești de simțurile lui: atingeri, văz (nu uita că la vârsta asta vede doar de aproape), miros și auz. Gustul nu intră încă în discuție . La finalul celor trei luni, bebelușul începe să întindă mâna și să încerce să prindă lucruri și este fascinat de sunete, mirosuri și tipare.

Notă: Ar putea dura câteva secunde până când nou-născutul va răspunde (sau poate nu o va face deloc). Ai răbdare și așteaptă până când îi vei capta atenția.

Revoluția dansului

După-amiezele, când bebelușii devin morocănoși, nimic nu dă rezultate mai bune decât un… dans. Pune muzică și leagănă-l în ritmul ei. Pe măsură ce crește, o să înceapă să-i placă un pic de zgâlțâială (cu măsură!) și scălămbăieli pe muzică (de jazz, de exemplu).

Hai să ne uităm la chestii!

La început, joaca va consta din „prezentarea” unor obiecte. Merge orice ai în casă și nu-l otrăvește, curentează sau rănește. Copiii sunt atrași de linguri, spatule, cărți sau reviste cu poze, sticle cu șampon (nu le lăsa la îndemână, doar arată-i-le!), materiale colorate, fructe sau legume.

Ține un obiect lângă tine și când crezi că e momentul potrivit, scoate-l la iveală, ca un magician: „Uite, pui, un cub!”. Ține obiectul la 20-30 de centimetri în raza lui vizuală și privește-l și tu cu atenție. Hm, începe să ți se pară interesant! Felicitări! Ai început să gândești ca un bebeluș!”.

Încă ceva! Nu te aștepta ca bebelușul să fie atras de cărți la vârsta asta! Vei știi că au început să-i placă după felul cum reacționează când vede cartea preferată. Oricum, ei încă nu rezistă să asculte o poveste întreagă, așa că, la doar câteva luni, îți va lua cartea și o va închide. Nu e nimic anormal în asta. Copiilor le place să se uite la poze și să se cuibărească în brațele tale, dar nu dă doi bani pe povestea în sine.

Călătorie în dulapul lui mami

Nu ai degeaba pierdut o grămadă de timp ca să-ți mărești garderoba. Caută în dulap și scoate puloverul din cașmir, pantalonii preferați din bumbac sau bluza din mătase. Trece ușor materialele peste fața, mânuțele sau picioarele bebelușului. Apoi, pune-le grămadă pe pat sau pe podea și pe micuț deasupra lor. După un timp, va dori să atingă diferitele texturi. Acum însă se va mulțumi să le privească uimit.

Hei! Ce am aici

Vei fi uimită cât de bine vă puteți distra cu lucrurile simple din casă. Iată câteva idei. Leagă o fundă colorată de coada unei linguri de lemn și leagăn-o ușor prin fața bebelușului. Ia o eșarfă delicată și las-o să cadă deasupra lui. Leagă o jucărie de un elastic și las-o să cadă în fața lui (fără să-l atingi!) și exclamă vesel „Boing, boing!”. Nu uita: nu lăsa niciodată la îndemâna copilului eșarfe sau elastice cu care se poate sugruma sau îneca!

Diva!

Poate că ai o voce îngrozitoare, dar copilul nu-și dă seama. Acum e momentul să cânți din toți rărunchii, eliberând soprana din tine. E posibil ca la vârsta asta lui să-i placă orice i-ai cânta, dar există câteva melodii foarte cunoscute, potrivite pentru bebeluși. Dacă nu-ți amintești cuvintele (deși acum găsești textele postate peste tot), poți fredona melodia. Poate că la început vei fi jenată, dar buna dispoziție se va instala odată cu gângurelile fericite ale bebelușului. Dacă vrei să obții reacții, cântă aceeași melodie cu voce groasă, după care pițigăiat. Mai poți cânta șopti la urechea lui sau punându-ți o șosetă pe mână pe post de marionetă.

ÎnapoiPagina 1 din 4
DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()