Îngrijirea copilului prematur

Îngrijirea copilului prematur este o provocare dar, cu puțină atenție, perioada mai grea de la început poate fi depășită

Un prematur rămâne în maternitate mai mult decât copiii născuți la termen și primește îngrijiri specifice până în momentul în care atinge greutatea de 2500 de grame. Acesta este pragul care permite externarea copilului. Îngrijirea specială a trebuie urmată și acasă.

Iată care sunt principalele lucruri care trebuie avute în vedere la îngrijirea copilului prematur:

1. Contactul direct și constant dintre mamă și copil este nu doar necesar dar și vital pentru copilul prematur.

Mama are capacitatea de a calma, liniști și oferi senzația de siguranță și liniște copilului prematur. Micuțul trebuie neapărat alăptat, sistemul digestiv extrem de fragil fiind compatibil perfect cu laptele matern care este adaptat să susțină dezvoltarea copilului născut înainte de termen. Laptele matern este considerat de medicii neonatologi un miracol pentru copilul prematur oferindu-i acestuia suportul maxim de care are nevoie. Laptele matern are toți nutrienții, îl hidratează corect și îl ferește de orice complicații intestinale – diaree, constipație.

O recomandare din experiența personală!
Fetița mea a fost un copil prematur. Medicul neonatolog care a îngrijit-o mi-a dat unul din cele mai bune recomandări legate de modul de alăptare al prematurilor. Vi-l spun și vouă! Bebe trebuie pus mereu la sânul de la care a supt ultima dată, pentru circa 10 minute, apoi la celălalt sân (mult mai plin) pentru următoarele 5-10 minute, la fiecare masă. Explicația este aceea că la prima parte a mesei este odihnit și va suge lapte mai consistent, iar la finalul mesei când obosește va suge mai ușor lapte mai puțin dens. Între mese sânii se umplu diferit, iar laptele matern este ”împărțit”, la început cel subțire bogat în apă pentru hidratarea copilului, iar în partea a doua a mesei cel mai dens care hrănește. La fiecare masă bebe trebuie să sugă din ambii sâni!

2. Dacă un copil născut la termen va fi alăptat la cerere, un prematur trebuie alăptat mult mai des, intervalul optim fiind de 2-3 ore.

Deseori acesta adoarme la sân, iar mama îl poate stimula ușor pentru ca masa la sân să fie cât mai completă. Cu toate acestea o repriză de supt, la prematul nu va fi niciodată mai lungă de 15, maximum 20 de minute, în primele 6-7 săptămâni de viață pentru că micuțul obosește foarte repede.

3. După alăptat somul este cel mai important suport pentru dezvoltarea prematurului. În primele săptămâni acesta doarme aproape tot timpul, perioadele de activitate fiind suprapuse cu mesele la sân, baia și masajul.

4. Este esențială păstrarea unei temperaturi optime în camera prematurului. Dat fiind faptul că stratul adipos este insuficient dezvoltat, mecanismele de termoreglare sunt incapabile să mențină o temperatură constantă, astfel că bebe se poate încălzi sau îi poate fi frig foarte repede. Cel mai bine mama poate testa temperatura copilului cu degetul la ceafa copilului. Diferențele sunt percepute ușor.

5. Un alt element care contează atât pentru procesul de termoreglare dar și pentru sănătatea plămânilor copilului este umezeala din cameră. Iarna trebuie folosit un umidificator, iar vara un aparat care să absoarbă excesul de umezeală din aer, temperatura de confort fiind în jurul a 25-27 de grade Celsius.

6. Pielea bebelușului prematur este, evident imatură, iar îngrijirea acesteia este un alt element esențial mai ales în primele 10-12 săptămâni de viață. Baia cu apă la temperatura corpului în camere bine încălzite este ideală pentru dezvoltare și tonifierea musculaturii. poți folosi săpunuri naturale, dar cu multă zgârcenie, iar masajul bebelușului se va face numai cu uleiuri non-alergene. Masajul trebuie să fie blând, dar complet în fiecare zi.

7. Alege scutece pe măsură și îngrijește foarte bine zona feselor pentru a preveni iritațiile de scutec. Folosește numai haine de bumbac, pe care trebuie să le schimbi zilnic, și care trebuie spălate cu săpun natural și neapărat călcate, cel puțin în primele două luni de viață ale prematurului.

O altă recomandare din experiența personală legată de îngrijirea unui prematur.
Până la 8-10 săptămâni nu vei ști că ai un copil în casă, dacă este alăptat corect și bine îngrijit. Bebelușii dorm mult și sunt foarte cuminți. În aceste condiții pe lângă legea de bază care spune că proaspăta mamă trebuie să doarmă când bebe doarme, mai adaug una: ține-ți puiul în brațe cât de mult se poate! Este calea care îl ajută să crească! Nu uita că a venit pe lume prea devreme și-ți duce dorul. A fi ținut în brațe de mama sa și a fi alăptat este tot ce are nevoie!

Ține minte despre copilul prematur:
– este considerat prematur, copilul care vine pe lume în intervalul dintre săptămâna a 22 și a 37 de sarcină, iar gradul de prematuritate este stabilit de medicul neonatolog;
– majoritatea copiilor născuți după săptămâna 33 de sarcină nu au probleme majore legate de prematuritate;
– copilul născut prematur este considerat de medicul pediatru prematur, până la vârsta de 7 ani, pentru corecta evaluare a evoluției sale fiind mereu calculată o vârsta reală cu 2-3 luni mai mică decât vârsta reală.
– copilul prematur riscă numeroase probleme de dezvoltare în primii ani de viață, dar se consideră – și cazuistica a dovedit asta – că un prematur care vine pe lume cu o greutate de cel puțin 2000-2300 de grame va avea o dezvoltare normală fără riscuri majore.

Citește și:

Dicţionar cu termeni medicali folosiţi în sarcină

Când facem ecografii în sarcină

Ghidul dimensiunilor fătului în timpul sarcinii

Etapele dezvoltării copilului

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()