6 probleme pe care le au părinții, controversele din jurul lor și soluțiile de la medici

Nici nu rămâi bine însărcinată că apar tot felul de oameni în jurul tău care mai de care dornic să îți dea sfaturi. Până când naști ai deja milioane de informații în cap și nu știi ce să faci cu ele. Cel mai bine este să întrebi un medic pentru că doar el îți poate spune ce este mai bine pentru copilul tău.

Am strâns pentru tine cele mai arzătoare probleme pe care le au părinții de copii mici, am explicat controversele din jurul lor și soluțiile date de specialiști.

ÎnapoiPagina 1 din 7

1. Probleme pe care le au părinții. Decalotarea: este sau nu necesară?

Despre decalotare și necesitatea ei au curs râuri de cerneală. Unii medici o recomandă, alții nu. Unele mame o fac pentru că așa au auzit din bătrâni că e necesar, altele nu se ating.

Medicul dr. Cătălin Cârstoveanu, șeful secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți de la Spitalul de Copii „Marie Curie”, din București, spune că „este o prostie, care ține de barbarie, să faci decalotare forțată. Are indicație la copii cu infecții urinare, însă făcută de un medic care se pricepe la asta, nu de asistente.

Am văzut un astfel de caz în care copilul a ajuns la necroză. Decalotarea se face de la sine, sub efectul modificărilor hormonale prin care trec băieții, sunt rare cazurile în care este nevoie de intervenție. Nu este cazul să traumatizăm o generație de copii pentru aceste câteva cazuri”

La un moment dat, în primii ani de viață, prepuțul, care acoperă capul penisului, se va separa de gland. Unele prepuțuri se separă imediat după naștere sau chiar înainte, dar asta se întâmplă rar. Momentul e diferit pentru fiecare copil.

Se poate întâmpla după câteva săptămâni, luni sau ani. După ce prepuțul se separă de gland, poate fi tras de pe gland, înapoi, spre abdomen. Se numește decalotare. Cei mai mulți băieți vor putea să își retragă prepuțul înainte de vârsta de cinci ani, dar unii nu vor putea să o facă până la vârsta adolescenței.

Pe măsură ce un băiat își cunoaște corpul, probabil va descoperi cum să își retragă prepuțul singur. Dar decalotarea forțată nu ar trebui făcută. Până nu apare separarea, nu încercați să trageți prepuțul – mai ales la nou născuți. Forțarea dezlipirii prepuțului înainte de a fi pregătit poate răni sever penisul și poate cauza durere, sângerare și ulcerații.

ÎnapoiPagina 1 din 7
DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()