Cât durează colicile la bebeluși?

Cât durează colicile la bebeluși? Între câteva săptămâni și șase luni. Până atunci, tot ce poți face este să găsești remedii care să-i amelioreze durerile.

După primele 3-4 săptămâni de viață ale primului meu copil, au început colicile. Puteam să îi fac ce i-aș face, puteam să stau și în cap în fața lui, plânsul tot nu se oprea. Am aflat de la niște prieteni despre un medicament scump, foarte scump, un remediu excelent împotriva colicilor. L-am cumpărat și de a doua zi am avut alt copil. Însă simțeam că ne aduce la sapă de lemn, așa că imediat ce copilul a împlinit 3 luni l-am întrerupt, dar și colicile au dispărut. La al doilea copil am spus că așa cum cresc și ceilalți copii cu medicamentele împotriva colicilor existente în farmacii la prețuri rezonabile, așa poate crește și copilul meu. După 3 zile de urlete, i-am cumpărat medicamentul pentru următoarele două luni.

Ce sunt colicile?

Colicile reprezintă o condiție generală relativă, a cărei cauză nu este foarte clară. Experții spun că un copil sănătos, care mănâncă bine și care plânge mai mult de 3 ore pe zi, mai mult de 3 zile pe săptămână și mai mult de 3 săptămâni, are colici.

Plânsul este adesea foarte intens, iar bebelușul pare inconsolabil. În acest timp, copilul își întinde și își strânge picioarele, iar stomacul lui poate fi foarte încordat. Bebelușii cu colici au tipare predictibile de plâns, iar în afară de aceste țipete, au o stare generală de nemulțumire, deși la prima vedere par perfect sănătoși. Au un apetit normal și cresc în greutate conform parametrilor. Scaunele lor sunt absolut normale.

Experții nu sunt foarte siguri legat de cauzele colicilor. Unii consideră că aceste colici reprezintă o problemă a sistemului nervos  pe care nu sunt încă capabili să-l regleze din cauză că organismul lor este încă imatur și este hipersensibil la stimuli. Alții consideră că bebelușii alăptați pot avea colici din cauza unei sensibilități la ceva ce mama mănâncă.

Cât durează colicile la bebeluși?

Dacă bebelușul tău va avea colici, vei constata primele simptome după câteva săptămâni de viață, de obicei după prima lună. Bebelușii născuți prematur vor avea colici puțin mai târziu.

Simptomele colicilor, este de părere Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, se ameliorează în jurul vârstei de 3-4 luni, uneori chiar la 6 luni. De obicei colicile trec de la sine în câteva săptămâni sau luni.

Când să ceri sfatul unui medic?

Dacă bebelușul tău plânge neconsolat pentru perioade lungi de timp, este cazul să ceri sfatul medicului pediatru. Este întotdeauna indicat ca un medic să poate exclude alte cauze probabile ale plânsului, cauze care nu au legătură cu colicile.

Dacă observi ceva anormal în spatele plânsului copilului, de asemenea, cere sfatul medicului. De exemplu, dacă copilul nu mănâncă bine, nu ia în greutate sau nu are scaune normale, atunci plânsul ar putea însemna cu totul altceva.

Spune-i medicului orice schimbare ai observat în comportamentul copilului, inclusiv în rutina lui de somn.

Extrem de important de reținut este faptul că, dacă în timpul episoadelor de plâns, buzele sau pielea bebelușului par că se albăstresc, atunci trebuie să ceri de urgență sfatul medicului.

Citește și Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru colicile bebelușului

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()