Decasept în alăptare. Farmacistul explică de ce să îl evitați și cu ce îl înlocuiți

decasept în alăptare
Decasept în alăptare nu este cea mai bună alegere. Poți opta pentru variante naturale!

Decasept în alăptare. Alăptarea este o perioadă extrem de sensibilă, ca și sarcina de altfel, în ceea ce privește administarea de medicamente și suplimente alimentare. Decasept reprezintă un complex de vitamine și uleiuri esențiale care, deși par inofensive, pot face mai mult rău decât bine unui bebeluș alăptat.

Știm ce o să zici: „e din plante și merge”, iar noi o să te contrazicem imediat. E din plante, într-adevăr, dar nu toate plantele fac bine sugarilor și dozele prea mari de vitamine nu sunt binevenite în organismul lor fragil.

Ca să ne lămurim cum stă treaba cu Decaseptul în perioada alăptării am stat de vorbă cu Elena Bunea, asistent-farmacie de peste 10 ani, care explică de ce nu este bine să utilizeze acest medicament și că ar fi ideal să apeleze la mijloace naturale de tratament de dragul copilului.

Pentru ce se recomandă Decasept?

Decasept repreznită o combinație de uleiuri esențiale și de vitamine care ajută la tratarea cu succes a infecțiilor bucofaringiene, dar și al inflamațiilor la nivelul mucoasei respiratorii. În plus, Vitaminele B1 și B6 care fac parte din componentele de bază ale Decaseptului ajută la o funcționare optimă a sistemului nervos și reduc inflamațiile în general.

Uleiurile esențiale din Decasept au o acțiune antiseptică, analgezică și antiinflamatoare cu efecte imunostomulatoare și regenerative asupra întregului organism, nu doar a zonei bucofaringiene pentru care este prescris în general.

Este un tratament relativ ieftin, care se găsește cu ușurință în orice farmacie. De multe ori, fiind un medicament care poate fi cumpărat fără prescripție medicală, multe mame care alăptează vor să-l cumpere și le explic de fiecare dată de ce i-ar putea face rău lui bebe.

Ce conține Decasept și de ce este contraindicat în alăptare

Să începem mai întâi cu cele două vitamine, B1 și B6. Ele sunt pline de beneficii pentru corpul nostru, însă, este foarte posibil ca medicul tău să-ți fi prescris deja un set de vitamine post-natale sau pur și simplu le iei din alimentație.

Ca regulă de bază: nu uita că în perioada alăptării trebuie să iei doar medicamente care pot fi prescrise sugarilor, dar lista pentru ei este foarte scurtă. Niciun medic nu va fi de acord să faci o „supradoză” de B1 și B6 (în cazuri extreme se ajunge la o doză prea mare, dar, de ce să riști?)

Pentru aceste vitamine ai o varietate de alimente pe care le poți consuma, dacă vrei ca bebelușul tău să beneficieze de beneficiile lor.

Vitamina B 1 (Tiamina)

Are rol în buna funcţionare a sistemului nervos, muscular şi cardiovascular. Surse naturale: cereale, făină integrală şi intermedială, fulgi de ovăz, legume uscate, carne de porc, ficat, rinichi, peşte, ouă, lapte de mamă, lapte praf, lapte de vacă, produse lactate.

– Carenţa extremă se manifestă prin: oboseală, pierderea poftei de mâncare, scăderea în greutate, tulburări neurologice, psihice, cardiace, digestive. Toate acestea sunt însă reversibile prin administrarea de vitamina B1.

– Riscul de hipervitaminoză B1 este foarte mic. Ea devine toxică numai la doze foarte mari – cam de 100 de ori mai mari decât aporturile zilnice, recomandate.

Vitamina B6 (Piridoxina)

Intervine în metabolismul hemoglobinei, enzimelor şi celului nervoase precum şi în reacţiile imunitare. Surse naturale: cereale integrale, peşte, lapte, ficat, rinichi, legume proaspete şi uscate, fructe – în special oleaginoase – nuci, alune.

– Lipsa acesteia se manifestă prin: scădere în greutate, pielea devine uscată şi e însoţită de mâncărimi, inflamaţie la nivelul limbii, anemie, iritabilitate, tulburări neurologice.

– Riscul de hipervitaminoză este mic pentru că ea devine toxică la doze foarte ridicate – de 50 de ori mai mari decât aportul zilnic.

Uleiul esențial de Eucalipt

Este plin de beneficii, dar nu și pentru sugari și mamele care alăptează. Toți medicii spun că eucaliptul este contraindicat copiilor sub 3 ani, gravidelor și femeilor care alăptează sau persoanelor cu afecțiuni digestive ori hepatice.

Eucaliptul se află din belșug în componența Decaseptului și este primul pe lista componentelor care fac acest medicament să nu fie recomandat în perioada alăptării. Uleiul esenţial poate provoca probleme renale dacă este administrat intern. De asemenea, cinoeolul din ulei le poate induce copiilor convulsii.

Celelalte uleiuri esențiale

• Ulei esențial de lămâie- beneficiile sale se aplică copiilor mai mari și adulților, în niciun caz mamelor care alăptează, deoarece ajunge imediat în organismul micuț al bebelușilor.

• Ulei esențial de cedru- are și proprietăți sedative, deci nu este potrivit pentru sugari.

• Ulei esețial de cimbru de cultură- acționează asupra inimii, printre altele, însă nu este cazul ca puiul tău să beneficieze încă de astfel de proprietăți.

Decasept în alăptare
Elena Bunea este asistent farmacie și spune că nu recomandă mamelor care alăptează să folosească Decasept.

Decaseptul este bun, dar nu în alăptare!

Elena Bunea (asistent farmacie) are următoarele recomandări:

• Nu lua niciodată medicamente fără recomandare medicală în perioada alăptării. Substanța activă din ele trece în laptele cu care îți hrănești copilul.

• Decasept este un excelent tratament al durerilor în gât și a altor afecțiuni ORL, însă nu atunci când ești însărcinată sau când alăptezi, datorită uleiurilor esențiale conținute și vitaminelor pe care le poți lua foarte ușor din alimentație.

• Pentru răceală încearcă remedii simple, naturale. Cel mai sigur medicament în alăptare atunci când ești răcită este paracetamolul.

• Şodou pentru durerea de gât: Lipsa de calciu, vitamina B12, vitamina C sau deficitul de fier poate duce la apariţia unor dureri de gât şi la dificultăţi de înghiţire. Tratamentul clasic, cu şodou, chiar dacă nu face nimic pentru voce, cum se credea, în acest caz ar putea să ajute.

Oul conţine toate aceste vitamine sau minerale, într-o proporţie echilibrată şi uşor absorbabile. Poate fi preparat într-o mare varietate de culori şi forme, prin amestecarea unor fructe sau sucuri, după fantezia fiecăruia. Nu-ți mai amintesc că alunecă uşor pe gât, element esenţial într-o astfel de suferinţă.

• Verifică amănunțit de ce te doare gâtul!

Poate nu este o simplă răceală așa cum credeai atunci când te-ai rugat de farmacistă să îți vândă o cutie cu Decasept!

– O altă cauză a durerii de gât poate fi spasmofilia sau lipsa de calciu. Aceasta determină apariţia unor contracţii musculare ale esofagului, ce împiedică trecerea alimentelor şi dau compresiuni care dor. Persistenţa unui timus crescut are un efect compresiv, cu acelaşi rezultat.

– O inflamaţie a tiroidei dă şi ea dureri în regiune, de aceea ar trebui să cunoşti antecedentele din familie.

– Inflamaţiile ganglionilor locali, care apar într-o sumedenie de afecţiuni, produc durere, tulburări respiratorii şi de înghiţire.

– Laringitele (de origine virală în gripă, dar şi laringita difterică), esofagitele caustice, apărute după înghiţirea accidentală a unor substanţe toxice, sunt cauze ale durerii.

– Disfagiile însoţite de amorţeli ale limbii sau faringelui pot fi cauzate de anemii apărute prin lipsă de fier sau vitamina B12. Disfagiile însoţite de salivaţie excesivă pot fi provocate de stomatite, gingivite, glosite.

– O disfagie în care gura este uscată poate fi provocată de unele medicamente (atropinice, psihotrope, stricnină), ciuperci, de deshidratare sau de diabet zaharat, pe lângă deficitul de vitamina B12 amintit. Afecţiunile hepatice sau renale cronice evoluează uneori cu tulburări de înghiţire şi durere de gât.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()